Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa

Hírek

Rekordösszeg a gazdáknak

A korábbi évek átlagánál jóval nagyobb összeget, közel 800 milliárd forintot fizetett ki tavaly a gazdáknak a vidékfejlesztési hivatal. A rekordösszeg jelzi, hogy eredményesen zárult a 2007–2013-as támogatási ciklus, és sikerrel vette az akadályokat az új agrártámogatási rendszer.
upload/articles/10/956/lead_150w.jpg

Összesen 770 milliárdot fizetett ki a gazdáknak a múlt évben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), ebből 163 milliárd forintot tett ki a hazai finanszírozás, míg 607 milliárd forint európai uniós forrásból jutott a pályázókhoz.

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke lapunknak elmondta: a teljes összegből 489 milliárd forintot különböző agrártámogatási jogcímeken fizettek ki a gazdálkodóknak, míg a vidékfejlesztési pályázatok kapcsán 280 milliárd forintot, az Európai Halászati Alapból finanszírozott pályázatok kapcsán pedig 2,2 milliárd forintot utaltak át a kedvezményezetteknek. Az elnök emlékeztetett arra, hogy hazánk számára a 2007 és 2013 közötti európai uniós fejlesztési ciklusban összesen 1500 milliárd forintnyi vidékfejlesztési támogatás állt rendelkezésre.

Ezzel az összeggel 2015. december végéig el kellett számolni, az MVH minden olyan esetben kifizette a támogatást, ahol arra a jogszabályok lehetőséget adtak - hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba. Az elnök szerint vannak még olyan ügyek, amelyek a másodfokú eljárás döntésére várnak. Itt európai uniós pénzből már biztosan nem fizethetik ki a pályázókat. Ezek összege egyébként a teljes kerethez mérten elhanyagolható.

Az új vidékfejlesztési pályázatok kapcsán jelezte: az új programozási időszak a kifizető ügynökséget, valamint a gazdálkodókat, az önkormányzatokat és a civil szervezeteket is nagy feladat elé állítja. Az elsőként meghirdetett és december végén lezárult felhívás tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy a rendszer jól vizsgázott - jelezte az elnök. Az agrár-környezetgazdálkodási programra összesen 181 ezer pályázat érkezett az év végéig, míg az ökológiai támogatásra 2242 gazda jelentkezett. A pályázatok feldolgozása még folyamatban van, a bírálatok pedig ezután kezdődhetnek meg - mondta. Szerinte a 2016-os év ebből a szempontból nagyon mozgalmas lesz, főleg akkor, ha az irányítóhatósági feladatokat ellátó Miniszterelnökség az összes tervezett pályázatot az év végéig meghirdeti. Az elnök szerint a már megjelent hét pályázat mellett a következő hetekben számos új kiírást hirdetnek majd. A gazdálkodók részéről nagy várakozás előzte meg az új programozási ciklust, nagyon sokan várták például az élelmiszeripari fejlesztéseket célzó felhívást, ahogyan várhatóan nagy keletje lesz a kertészeti, az öntözésfejlesztési és az állattenyésztési támogatásoknak is - emelte ki. A korábbi időszakhoz hasonlóan a fiatal gazdákat segítő pályázaton is komoly érdeklődésre számít az MVH.

Forrás: www.mvh.gov.hu

 

 

 

 



« vissza az előző oldalra