Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa

Hírek

Megnyílt az egységes kérelem benyújtó felülete!

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - a Földművelésügyi Minisztérium (FM) háttérintézménye - felkészült az idei egységes támogatási kérelmek befogadására, az elektronikus felület április 7-én nyílik meg - közölte a földművelésügyi miniszter csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. Fazekas Sándor elmondta: a kérelem benyújtásával 170 ezer gazdálkodó juthat hozzá 2016-ban is az agrártámogatások legnagyobb részéhez.
upload/articles/10/976/lead_150w.jpg

Az uniós közvetlen támogatások nagyságrendje 2015-höz képest gyakorlatilag nem változik 2016-ban, ez 1,27 milliárd eurót, mintegy 400 milliárd forintos uniós támogatást jelent a magyar gazdálkodók számára - tette hozzá Czerván György, az FM agrárgazdaságért felelős államtitkára.

Fazekas Sándor emlékeztetett: az egységes kérelem beadásának határideje május 15., mivel azonban ez hétvégére esik, május 17-ig fogadják el a kérelmek benyújtását. Utalt arra is, hogy az unió közös agrárpolitikájának (KAP) reformja nyomán megváltozott a támogatási rendszer, és így a környezet- és természetvédelmi szempontok érvényesítése nagyobb súllyal esik latba a támogatásnál. Hozzátette: ezért vezették be a zöldítést (ez a támogatások 30 százalékát teszi ki).

Fazekas Sándor aláhúzta: az FM és az MVH is arra törekszik, hogy a gazdák zökkenőmentesen kapják meg a támogatást. Ezért folyamatos a kapcsolat a gazdálkodókkal, tapasztalataikat, véleményüket beépítik a szabályozásba, így a fellebbezések aránya 1 százalék alatti.

Czerván György arról beszélt, hogy a KAP-reform célja az egyszerűsítés volt, de a kialakított új támogatási rendszer bonyolultabb az előzőnél. Ennek ellenére a magyar agrárirányítás a bevezetés során jól vizsgázott. A múlt év tapasztalatait figyelembe véve a jogi héttér módosult annak érdekében, hogy az idén a kérelmek beadásánál kevesebb legyen a hiba, továbbá egyszerűbb legyen az ellenőrzési folyamat és a támogatások kifizetése felgyorsuljon.

Az államtitkár kiemelte: az egyszerűsített támogatást választó mintegy 50 ezer termelőnek sokkal könnyebb lesz a támogatáshoz a hozzájutás, a feltétel ugyanis csak annyi, hogy legalább akkora területet használjanak az idén, mint tavaly. Emlékeztetett arra is, hogy az egységes kérelem a Miniszterelnökség kezelésében lévő vidékfejlesztési program forrásaira nem vonatkozik.

Felhívta a figyelmet a határidők betartására, valamint a termeléshez kötött támogatások esetében a szükséges mellékletek csatolására is. Szólt arról is, hogy bevezetik az előzetes ellenőrzést is, a hibákról a gazdákat értesítik, így azokat ki lehet javítani.

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke elmondta: az MVH elvégezte azokat a feladatokat, amelyek az egységes kérem beadási időszakának elindításához szükségesek voltak. Jelezte: a kérelmet az eredeti határidőig (május 15.) szankciómentesen lehet beadni, ezt követően a május 18. és június 9. között beadott kérelmekre a támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken. Az eredeti határidőig benyújtott kérelmeket május 31-ig szankciómentesen lehet módosítani. Az egységes kérelem 32 jogcímet tartalmaz.

Az MVH elnöke közölte: a múlt évi agrártámogatások végkifizetésének határideje június 30. Az összesen 400 milliárd forint agrártámogatásból mintegy 342 milliárd forintot jutattak el idáig a magyar gazdák számára. Alaptámogatást a gazdálkodók 99 százaléka kapott, így 123 ezer kérelmezőből már több mint 120 ezer gazdának fizetett támogatást ezen a jogcímen az MVH 178,6 milliárd forint összértékben. A fennmaradó hányadot a végkifizetés keretében kapják meg a gazdálkodók. A zöldítési támogatásra április elejéig 75,8 milliárd forintot utaltak ki, az ügyfelek mintegy 90 százalékának. A kistermelői támogatást a múlt évben több mint 50 ezren választották, mintegy 90 százalékuk már hozzájutott a támogatáshoz, ez összesen 7 milliárd forintot jelent a gazdálkodók számára - mondta Gyuricza Csaba.

(MTI)

 

 

 

 

 

 

 

 « vissza az előző oldalra