Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa

Hírek

Négy nap Lengyelországban Abaújt képviselve!

Sajt-, szalámi- és csipkekészítő, zenész, nemezelő, tojásíró és méhész képviselte hazánkat a hónap közepén Lengyelországban megrendezett Agrotravelen, a Falusi és Agroturizmus Nemzetközi Vásárán. Az esemény kiemelt partnere idén Magyarország volt. Az Abaúj Leader Egyesület képviseletében Varga Péter HACS munkaszervezet vezető és e cikk szerzője - Hollókőiné Kender Erika falusi vendéglátó, csipkekészítő vett részt.

upload/articles/3/264/lead_150w.jpgNagy örömmel fogadtam el a meghívást a lengyelországi Kielcében megrendezésre került Agroturisztikai Kiállításra. A vidék termékeit, életét, kultúrájának sokszínűségét felvonultató kiállításon 16-an képviseltük Magyarországot. Voltak köztünk kézművesek (nemezelő, tojásíró), sajt- és szalámi készítők, népzenészek valamint a vidék fejlődéséért, felvirágoztatásáért dolgozó hivatalos szervek - FATOSZ, LEADER, MNVH - képviselői. Én a horgolásaimmal (dísz- és használati tárgyak) vettem részt az expón. Felejthetetlen napokat töltöttünk együtt. Kielcébe való megérkezésünk után azonnal hozzáfogtunk a stand építéséhez. Már ekkor nem kis feltűnést keltettünk, hiszen zenész fiaink jó hangulatú talpalávalóval kísérték munkánkat. A csapat tagjai egymást segítve, ötleteket adva alakította, építette a „Magyar-sarkot". A végeredmény magáért beszélt.

Természetesen a mellett, hogy bemutattuk termékeinket, mi magunk is ismerkedtünk a kiállítókkal, keresgéltük a különlegességeket, újdonságokat. A tapasztalat cserét némiképp akadályozták a nyelvi nehézségek, de mivel „lengyel, magyar két jó barát", hamar közös nevezőre jutottunk. A kiállítás első napján vendéglátóink vacsorára, majd táncra invitáltak bennünket, melyből igencsak fergeteges, emlékezetes este kerekedett.

Örömmel fedeztem fel, hogy más kiállítók is jöttek horgolt termékekkel. Kaptam új ötleteket is, de az is megfogalmazódott bennem, hogy mit és hogyan nem szabad csinálni, és hogy milyen irányba kell haladnom. A kézműves munka aprólékos kidolgozottságát, értékét mélyíteni, továbbfejleszteni a feladat.

Volt alkalmam kipróbálni kiállító társaim mesterségét is. A tojásíró Nóri útmutatásai, és a nemezelő Enikő terelgetése alapján sikerült mindkét kézművességbe belekóstolni. S nemcsak a munkába, a finomságokba is belekóstoltunk. Nárcisz sajtjai, a Lajos kínálta méz (kávéban is kipróbáltuk), és a Zsolt által készített szalámi nem csak a látogatók ízlelőbimbóit örvendeztették meg.

Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy Magyarországot, és szűkebb hazámat, Abaújt képviselhettem e rangos nemzetközi kiállításon. Nagyszerű embereket ismertem meg, fantasztikus élményekkel gazdagodtam!

upload/articles/3/264/1_320x240.jpgupload/articles/3/264/2_320x240.jpg

Köszönöm!

Hollókőiné Kender Erika

 

 « vissza az előző oldalra