Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa

Hírek

Farmgyakornoki program!

A Vidékfejlesztési Minisztérium és a VKSZI több éve működteti a nemzetközi farmgyakornoki programot, melynek keretében minden évben több tucat magyar fiatal utazhat külföldi gazdaságokba tapasztalatot gyűjteni és világot látni.

 

Jelenleg 8 ország 10 programja közül lehet választani, melyek a gazdálkodói tevékenység széles vertikumát fedik le. Az egyik program keretében három hónapos képzésen vesznek részt a diákok az Ohio State egyetemen, s ezután 9 hónapon át gyakorlati úton folytatják a tanulást a mezőgazdaságról. Dániában 2 éves képzésre várják a jelentkezőket, ami nagyjából fele-fele arányban tartalmazza elméleti állattenyésztési szakértelmek elsajátítását és a gyakorlatot.

Franciaországban a családi szintű gazdálkodás területén lehet tapasztalatot szerezni. Kertészet, szőlészet, méhészet, illetve juhok, kecskék tartása, vagy halászat, és az ehhez kapcsolódó falusi turizmus formájában.

Németország, Hollandia, Dánia is a célországok közé tartozik, a legváltozatosabb kínálattal.

A program egy csere-rendszerben zajlik, minden országban van egy kapcsolattartó szervezet, hazánkban a VKSZI, melyek egyeztetik a gyakorlatok iránti igényeket.

Ilyen szakmai gyakorlatot magánúton is lehet szervezni, de a program hatalmas előnye a külső koordináció, a szervezettség: egy ilyen projekt során minden apró részlet tisztázott, nem érhet senkit kellemetlen meglepetés, és odakint elegendő csupán a munkára, tanulásra, az élmények felszívására koncentrálni. A VM támogatása révén a mezőgazdasági attasék is naprakész információkkal bírnak a gyakornokokról. És az olyan országokban, mint például az Egyesült Államok, hatalmas előnyt jelent az előre elrendezett papírmunka, melyek birtokában a Bevándorlási Hivatal akár órára pontosan látja, hová, miért megy a magyar diák, meddig marad, és mivel fog foglalkozni.

Tegnap zajlott le az idei harmadik meghallgatás a VKSZI-ben, de lesz még ilyen hamarosan. A gyakorlatokra a jelentkezés folyamatos.

Érdeklődés esetén érdemes lehet beleolvasni a már végzett gyakornokok beszámolóiba is.

További részletek a programról itt.

 

Forrás: www.umvp.eu

 « vissza az előző oldalra